Zwanger worden

Voorbereiden
Bij het hebben van een kinderwens is het belangrijk om je goed voor te bereiden op een eventuele zwangerschap.
Gezond leven lijkt vanzelfsprekend tijdens de zwangerschap, maar is ook van groot belang vóór de bevruchting. Je bent namelijk al twee weken zwanger op het moment dat je ontdekt dat je zwanger bent. Via de placenta kunnen schadelijke stoffen bij de baby komen.

Kinderwensspreekuur
Je kunt veel zelf doen, zie hiervoor de adviezen en tips hieronder. Heb je twijfels, gebruik je medicatie of komen er erfelijke ziekten in één van beide families voor, dan kun je een afspraak maken bij de verloskundige op het kinderwensspreekuur.

Tijdens het kinderwensspreekuur geven wij een persoonlijk advies over gezond zwanger worden en zwanger zijn.
Samen kijken we of er risico’s zijn zoals roken, alcoholgebruik, overgewicht, medicijngebruik en geven we adviezen hoe hier mee om te gaan.
Dit geldt ook voor de aanstaande vader.
Verder kijken we of er in de familie aangeboren afwijkingen voor komen of ziekten die van invloed kunnen zijn op het zwanger worden en zwanger zijn. Het is verstandig om daar voordat je bij ons komt al naar te informeren binnen de familie.

Als het nodig is nemen we in overleg met jou contact op met de huisarts om te kijken of er in je voorgeschiedenis al zaken zijn waar we extra aandacht aan moeten besteden.
Indien nodig overleggen we met de gynaecoloog.

voor meer informatie kun je kijken op de volgende websites:

Voeding
Varieer voldoende.
Variatie is belangrijk, vooral bij groente en fruit. Daarnaast is het goed om af te wisselen tussen vlees, vis en vleesvervangers.
Wat melk en melkproducten betreft kun je het beste kiezen voor magere varianten.

Slik foliumzuur
Het advies is om 400 microgram foliumzuur per dag te gebruiken vanaf het moment dat je zwanger wilt worden. Dit verlaagt de kans op een open ruggetje bij je baby.
De hoeveelheid foliumzuur die je binnenkrijgt via de voeding is meestal onvoldoende.
Foliumzuur gebruik je tot en met de 10e week van je zwangerschap. Je mag het door blijven gebruiken, dit is niet schadelijk.

Foliumzuur is bij de drogist of apotheker zonder recept verkrijgbaar, meer informatie: www.slikeerstfoliumzuur.nl

Voldoende ijzer
Zorg ervoor dat je voldoende ijzer binnenkrijgt, bijvoorbeeld door volkorenbrood en vlees te eten. Neem bij elke maaltijd vitamine C-rijke producten, zoals groente en fruit, want dan neemt je lichaam gemakkelijker ijzer op. Zo verklein je de kans op bloedarmoede door ijzergebrek tijdens de zwangerschap.

Gebruik geen melkproducten tijdens de maaltijden, dit voorkomt een goede ijzeropname uit je voeding.
Zo verklein je de kans dat je bloedarmoede krijgt.

Eet vis
De vetzuren in vis zijn belangrijk voor de ontwikkeling van de hersenen en het zicht bij ongeboren baby’s.

Gewicht
Waarom is mijn gewicht belangrijk als ik zwanger wil worden?
Als je te zwaar of te licht bent, kun je minder vruchtbaar zijn. Daarom is een gezond gewicht belangrijk als je zwanger wilt worden. Dit geldt ook voor mannen. Een gezond gewicht heeft ook een positief effect op hun vruchtbaarheid. Daarnaast is het beter om met een gezond gewicht zwanger te zijn. Het vermindert de kans op problemen tijdens de zwangerschap.
Voor meer informatie over gezonde voeding bij kinderwens en tijdens de zwangerschap kijk op: https://www.voedingscentrum.nl/nl/zwanger-en-kind/zwanger/gezond-zwanger-worden.aspx

Roken
Wanneer je rookt ben je minder vruchtbaar, dit geld ook voor mannen. Daarnaast loopt je baby grotere risico’s als je rookt in de zwangerschap. Het is dus beter te stoppen voor je zwanger bent.
Bespreek met je huisarts wat hij/zij voor je kan betekenen als je wilt stoppen met roken en kijk op:

www.strakszwangerworden.nl

www.roken.info

Alcohol
Voor het gebruik van alcohol geldt hetzelfde als roken; beiden ben je minder vruchtbaar en je baby loopt grote risico’s als je zwanger bent en alcohol gebruikt.
De baby kan geboren worden met een hersenbeschadiging en hier levenslang gevolgen van ondervinden.
Folder over alcohol en roken: wat je moet weten over alcohol roken en zwangerschap

www.alcoholinfo.nl

Drugs

Drugs kunnen zorgen voor een verminderde vruchtbaarheid bij zowel mannen als vrouwen. Daarnaast kan het zorgen voor afwijkingen bij het ongeboren kind. Het is dus erg belangrijk te stoppen bij een kinderwens. Kijk voor meer informatie op: www.drugsinfo.nl  

Het Individuele Zorgpad bestaat uit de volgende onderwerpen:

 

Zwanger worden

Zwanger zijn

De bevalling

Het kraambed