De bevalling

Het is erg belangrijk je goed voor te bereiden op de bevalling. Dit kan door middel van een cursus of het lezen van een boek. Je verloskundig zorgverlener kan je hier meer informatie over geven. Zij zullen je ook informeren wanneer je moet bellen en welk telefoonnummer je moet gebruiken wanneer je gaat bevallen.

Je kunt een informatieavond bijwonen in je verloskundigenpraktijk of het ziekenhuis. In het ziekenhuis worden informatieavonden georganiseerd over borstvoeding en bevallen: https://www.ziekenhuisrivierenland.nl/over-ons/agenda

Wanneer er voorafgaand aan de bevalling geen medisch risico is ontstaan mag je zelf weten of je thuis of in het ziekenhuis bevalt. Wanneer je in het ziekenhuis wenst te bevallen zonder medische indicatie noemen we dit een poliklinische bevalling. Je verloskundige zal de bevalling begeleiden en zal worden geassisteerd door de kraamverzorgster. Wanneer er een verhoogd risico bestaat voor moeder of kind zal de bevalling in het ziekenhuis plaatsvinden onder leiding van de gynaecoloog. 

De afdeling Verloskunde is 24 uur per dag, zeven dagen per week open als je onder controle bent bij de gynaecoloog. Zo niet, dan heb je een verwijzing nodig van je huisarts, de huisartsenpost of je verloskundige. De afdeling bestaat uit acht kraamsuites en twee tweepersoonskamers.

Badbevallingen zijn mogelijk middels een opblaasbaar bevalbad. Om gebruik te maken van dit bad dient er een disposable set te worden gekocht. Deze set is verkrijgbaar via de automaat op het liftenplein voor de afdeling en kost €85,-                Via de automaat koopt u een kaart die u bij de verpleegkundige kan inwisselen voor een disposable set. Bij deze automaat kan u met uw pinpas betalen.

De afdeling Verloskunde bevindt op de vierde verdieping in bouwdeel A.

  • Balie afdeling Verloskunde (0344) 67 46 30
  • Dienstdoende klinisch verloskundige (0344) 67 49 19

Wanneer bellen?
De verloskundige zal met jou bespreken wanneer je haar moet bellen. Dat kan zijn omdat de bevalling is begonnen, maar ook omdat je haar bij bepaalde symptomen moet bellen. Op de site van de praktijk zijn de belinstructies vaak ook na te lezen.

In het algemeen geldt dat je de verloskundige altijd moet bellen:

  • Bij vaginaal bloedverlies
  • Bij hoofdpijn, sterretjes zien, braken, pijn in de bovenbuik of pijn tussen de schouderbladen
  • Bij minder bewegingen van je kind dan anders
  • Nog geen 37 weken zwanger en je denkt dat je aan het bevallen bent
  • Bij vruchtwaterverlies
  • Als je vragen hebt of je ongerust bent.

Wanneer je weeën hebt dan bel je de verloskundige zoals zij dat met jou heeft afgesproken tijdens het gesprek over de bevalling. Wanneer je moet bellen is vaak heel persoonlijk. Vaak komt het erop neer dat je belt als jij denkt dat je de verloskundige nodig hebt. Dat kan zijn omdat je iets wilt bespreken met haar, je vragen hebt of dat je je zorgen maakt. In dit soort situaties kan je jouw verloskundige altijd bellen.

Houd het spoednummer van je verloskundige (of gynaecoloog) bij de hand en sla het op in je telefoon.